Quantcast
ΗΠΑ: Επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις για τη μεταναστευτική πολιτική - Συλλήψεις στη Νέα Υόρκη, Εθνοφρουρά στο Τέξας - Real.gr

ΗΠΑ: Επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις για τη μεταναστευτική πολιτική – Συλλήψεις στη Νέα Υόρκη, Εθνοφρουρά στο Τέξας

Παράλληλα με όσα συμβαίνουν στο Λος Άντζελες, πολλές πόλεις στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για νέο γύρο διαδηλώσεων.

Από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ως το Τέξας και τρεις ακόμη πολιτείες, το κίνημα που ξεκίνησε ως αντίδραση για τις συλλήψεις μεταναστών στο Λος Άντζελες εξαπλώνεται, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει «να χαλάσει η γιορτή», ενόψει της παρέλασης για την 250η επέτειο του Αμερικανικού Στρατού στην Ουάσινγκτον.

 

 


Στο Σικάγο, το σύνθημα που αντήχησε ήταν όχι στον Τραμπ και στις φασιστικές ΗΠΑ. Στην Ατλάντα οι διαδηλωτές φώναζαν ότι «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων. Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε 86 συλλήψεις μόνο στο κάτω Μανχάταν, ενώ στο Τέξας ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ διέταξε την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς της πολιτείας στο Σαν Αντόνιο, όπου έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις υπέρ των μεταναστών, τονίζοντας ότι «θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο για να βοηθήσει τις αρχές επιβολής του νόμου να διατηρήσουν την τάξη».

 

 

Μπορεί ο Τραμπ να ενεργοποιεί την εθνοφρουρά;

Η σύγκρουση πλέον δεν περιορίζεται στους δρόμους, καθώς ομοσπονδιακός δικαστής καλείται να αποφασίσει αν ο Πρόεδρος μπορεί να ενεργοποιεί την Εθνοφρουρά χωρίς την έγκριση των πολιτειακών αρχών ή χωρίς να έχει επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης, που δίνει απεριόριστες εξουσίες στην χρήση του στρατού στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει πως αν δεν είχε αναπτυχθεί η εθνοφρουρά αλλά και 700 πεζοναύτες, το Λος Άντζελες θα είχε καεί και χαρακτηρίζει ξένους εισβολείς τους μετανάστες.

Οι αρχές του Λος Άντζελες προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών καθώς εκτός από κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για επίθεση κατά της Δημοκρατίας μιλά ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ και επιμένει πως απώτερος στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να διευρύνει τα μέτρα της μεταναστευτικής πολιτικής και σε άλλες Πολιτείες.

Ο Νιούσομ, αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ αποτυχημένο δικτάτορα και προειδοποιώντας ότι η Δημοκρατία δέχεται επίθεση , ζήτησε από το δικαστήριο να θέσει σε προσωρινή αναστολή την παροχή βοήθειας από τον στρατό στους ομοσπονδιακούς πράκτορες μετανάστευσης, «για να μην οξυνθούν περισσότερο τα πνεύματα». Ο δικαστής όρισε ακρόαση για την Πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR

Top Ειδήσεις