Οι συγκερκιμένες επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως στη συλλογή πληροφοριών και στην προετοιμασία του εδάφους για μια πιθανή ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση που θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα.
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες, ως μέρος της στρατηγικής του Ισραήλ για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ, η οποία έχει ισχυρή παρουσία κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.
Ο Amir Avivi, πρώην ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι μια χερσαία εισβολή φαίνεται επικείμενη, με τις συγκεκριμένες επιδρομές να αποτελούν μέρος της προετοιμασίας. Σύμφωνα με τον Avivi, η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, και το κύριο ερώτημα για το Ισραήλ θα είναι πόσο μακριά θα εισχωρήσει μέσα στο Λίβανο και πότε θα αποχωρήσει.
Οι τακτικές του Ισραήλ περιλαμβάνουν μικρές εισβολές που αποσκοπούν στη χαρτογράφηση των υπογείων δικτύων της Χεζμπολάχ, τα οποία διευκολύνουν την κρυφή μεταφορά μαχητών και όπλων, κάτι που θεωρείται σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το Ισραήλ, οι πηγές της WSJ αναφέρουν ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί. Στόχος της πιθανής εισβολής είναι η εξουδετέρωση των στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ που απειλούν τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες και θα μπορούσε να απαντήσει με ισχυρές επιθέσεις σε περίπτωση εισβολής.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, έδωσε ένδειξη για πιθανή χερσαία εισβολή, λέγοντας στους στρατιώτες στα βόρεια σύνορα της χώρας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας». Ο Gallant πρόσθεσε ότι η επιστροφή των εκτοπισμένων Ισραηλινών στο βόρειο Ισραήλ είναι αποστολή των IDF.
Breaking: Israeli special forces have been carrying out small, targeted raids into southern Lebanon, gathering intelligence ahead of a possible ground incursion that could come as soon as this week https://t.co/uY20PqSfhKhttps://t.co/uY20PqSfhK
— The Wall Street Journal (@WSJ) September 30, 2024
Νετανιάχου:
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ιράν, προειδοποιώντας το να μην αναμειχθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσίευσε στην πλατφόρμα X, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε το καθεστώς της Τεχεράνης ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, σε βάρος των συμφερόντων του ίδιου του ιρανικού λαού.
Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Όταν το Ιράν θα αποκτήσει επιτέλους την ελευθερία του – και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ πιο σύντομα απ’ όσο φαντάζεται κανείς – τότε όλα θα αλλάξουν. Οι δύο αρχαίοι λαοί μας, ο εβραϊκός και ο περσικός, θα απολαύσουν τελικά την ειρήνη».
Ο Νετανιάχου υπογράμμισε επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα διστάσει να φτάσει οπουδήποτε χρειαστεί για να προστατεύσει τους πολίτες του, τονίζοντας πως καθημερινά εξουδετερώνονται υποστηρικτές του ιρανικού καθεστώτος.
«Ρωτήστε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, ρωτήστε τον Νασράλα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν όλα τα χρήματα που δαπανά το ιρανικό καθεστώς σε πολέμους και πυρηνικά όπλα επενδύονταν στην εκπαίδευση των παιδιών σας, στην υγεία σας και στις υποδομές της χώρας σας»
The people of Iran should know – Israel stands with you pic.twitter.com/MfwfNqnTgE
— Benjamin Netanyahu – ?????? ?????? (@netanyahu) September 30, 2024