
* Το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» παρουσιάζει την τελευταία του παραγωγή για τη φετινή σεζόν: ένα δίπτυχο χορού σε χορογραφία του διεθνώς καταξιωμένου Αντώνη Φωνιαδάκη, πάνω στη μουσική του Μωρίς Ραβέλ. Η παράσταση περιλαμβάνει τη νέα δημιουργία του χορογράφου με τίτλο “Unseen”, καθώς και το εμβληματικό “Boléro”. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφ. Συγγρού 107, Αθήνα) στις 29 και 30 Μαΐου, στις 20.30. «Στο “Unseen” εμπνέομαι από αυτή τη σιωπηλή, ενδοσκοπική πλευρά του Ραβέλ”, λέει ο χορογράφος. “Μέσα από την κίνηση και τον χορό, θέλω να διεισδύσω στο πολύπλοκο συναισθηματικό του τοπίο και την ικανότητά του να μεταφέρει βαθιά προσωπικά συναισθήματα δημιουργώντας μια αίσθηση απόστασης και σκέψης».
Το δεύτερο μέρος του δίπτυχου βασίζεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της κλασικής μουσικής: το “Boléro” δίνει την αίσθηση ενός τελετουργικού χορού, που παρασέρνει τον ακροατή σε μια αδιάκοπη κίνηση. Στη χορογραφία του, ο Φωνιαδάκης συνδυάζει τον παλμό της μουσικής με την αναπήδηση στο τραμπολίνο: τα άλματα αντιστοιχούν με ακρίβεια στις επαναλήψεις της μουσικής, ακολουθώντας τη δομή ανάπτυξης του έργου. Οι κινήσεις των χορευτών ξεκινούν με μικρές και ελεγχόμενες εκρήξεις και εξελίσσονται δυναμικά, αποτυπώνοντας την αίσθηση της συνεχούς ανόδου και πτώσης στο τραμπολίνο ως έναν τελετουργικό κύκλο που αντικατοπτρίζει τη μουσική τελετουργία του Ραβέλ.

* “Ιστορίες ανεμελιάς” ξετυλίγονται, από τις 29 Μαΐου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο), στο πλαίσιο ομαδικής έκθεσης που επιμελούνται οι Κώστας Νικάκης και Στέιση Βεντούρα. Παρουσιάζονται έργα από τις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης, ζωγραφικά, χαρακτικά, γλυπτά, καθώς και σπάνιο υλικό από το φωτογραφικό αρχείο και τη συλλογή σκιτσογραφιών της. Επίσης, για πρώτη φορά, παρουσιάζονται στο κοινό επιλεγμένα έργα από τη δωρεά Βλάσση Φρυσίρα.
Η έκθεση προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα εικαστικό καλοκαίρι στην καρδιά της πόλης, και περιλαμβάνει 6 θεματικές, που μας γυρίζουν στην παιδική ηλικία, μας παροτρύνουν σε μια ήρεμη αποδοχή του κόσμου, μας προσκαλούν σε μια πιο άμεση σχέση με το σώμα, τη φύση και τον εαυτό μας και προτείνουν την ανεμελιά όχι ως ελαφρότητα, αλλά ως αντίβαρο στον έλεγχο και την υπερανάλυση. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν πολλές παράλληλες δράσεις.

* Αυτές τις μέρες και έως την 1η Ιουνίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων γεμίζει ήχο, ρυθμό και ενέργεια. Το Athens Jazz, το μεγαλύτερο τζαζ φεστιβάλ της πόλης επιστρέφει για 24η χρονιά με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου μουσικογράφου και πολύτιμου συνεργάτη Γιώργου Χαρωνίτη, του ανθρώπου που με τη γνώση και το πάθος του για τη μουσική στήριξε ουσιαστικά το Athens Jazz από τα πρώτα του βήματα και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του ταυτότητας.
Την Πέμπτη 29 Μαϊου θα δούμε τους Αργεντινούς ΒΙ, τους Αυστριακούς Purple is the Color και τον Ιταλό τρομπετίστα Enrico Rava, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της ευρωπαϊκής τζαζ. Το πρόγραμμα της Παρασκευής 30 Μαΐου ανοίγουν οι Tele-Port από το Λουξεμβούργο και ακολουθούν οι Krúe από την Κύπρο, ενώ οι Concombre, το πιο underground act ολόκληρου του φεστιβάλ, έρχονται από τη Γαλλία. Το Σάββατο 31 Μαΐου ξεκινά μελωδικά με το Svante Söderqvist Trio από τη Σουηδία, ακολουθούν οι EABS από την Πολωνία και το βράδυ κλείνει με τους εκρηκτικούς Smag På Dig Selv από τη Δανία. Την Κυριακή 1η Ιουνίου, οι Norman & Corrie θα μας ταξιδέψουν στις αρχέγονες μελωδίες και τις παγανιστικές δοξασίες της Σκωτίας και των νησιών Shetland. Ακολουθεί ο Ισπανός πιανίστας και συνθέτης Moisés P. Sánchez, ενώ για το φινάλε του φεστιβάλ έρχονται Kessoncoda από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία για τη συγγραφή ενός σεναρίου κόμικς; Πώς μια ιδέα μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα πολυσέλιδο έργο; Ποια είναι η μέθοδος δημιουργίας ενός σεναριακού σκελετού; Ποιες είναι οι συχνές σεναριακές «παγίδες»; Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα θα μας μιλήσει ο κορυφαίος σεναριογράφος κόμικς Xavier Dorison, σε ένα σεμινάριο που καλεί δημιουργούς κόμικς (και μη) να συμμετέχουν και να συμβάλουν με το δικό τους «πενάκι». Ο Dorison έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους γαλλικούς εκδοτικούς οίκους και διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στον χώρο. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου (15.00-19.00) και το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 (12.00 – 16.00), στο βιβλιοπωλείο Πατάκης (Ακαδημίας 65, Αθήνα, 1ος όροφος). Θα υπάρχει διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα. Το κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το [email protected]