Quantcast
Κονκλάβιο: Μαύρος καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα - Άκαρπη η πρώτη ψηφορία για εκλογή νέου Πάπα - Real.gr

Κονκλάβιο: Μαύρος καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα – Άκαρπη η πρώτη ψηφορία για εκλογή νέου Πάπα

Σημειώνεται πως εδώ και αιώνες ο Πάπας δεν έχει εκλεγεί την πρώτη μέρα του Κονκλάβιου και οι ψηφοφορίες μπορεί να συνεχιστούν για πολλές ημέρες πριν ακουστεί το “Habemus Papam”.

Η πρώτη ψηφοφορία των 133 μελών του κονκλαβίου για την εκλογή του νέου ποντίφικα ήταν άκαρπη και κατά συνέπεια βγήκε μαύρος καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα. H όλη διαδικασία διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί χθες στην ίδια την αίθουσα Τύπου του Βατικανού. Κάτι που μπορεί να οφείλεται -σε έναν βαθμό- στον αριθμό ρεκόρ εκλεκτόρων καρδιναλίων και στο ότι προέρχονται από εβδομήντα μια διαφορετικές χώρες.

 

 

Τέσσερις ψηφοφορίες αύριο

Αύριο αναμένεται να διεξαχθούν τέσσερις ψηφοφορίες, δυο το πρωί και δυο το απόγευμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά την αυριανή ημέρα θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκλογής του νέου Αγίου Πατέρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δεδομένου ότι το 2005 ο πάπας Βενέδικτος είχε εκλεγεί κατά την τέταρτη ψηφοφορία και ο πάπας Φραγκίσκος, το 2013, στην πέμπτη.

Απόψε, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, συγκεντρώθηκαν και περίμεναν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με το βλέμμα στραμμένο στην καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα περισσότεροι από 50.000 πιστοί, κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης αλλά και πολίτες προερχόμενοι από δεκάδες διαφορετικές χώρες.

Οι εκτιμήσεις

Αν και θεωρείται πως θα είναι αρκετά δύσκολη μια ανάδειξη νέου ποντίφικα ήδη από την πρώτη ψηφοφορία, η ιστορία είχε διδάξει πως υπήρξαν και ταχύτατες διαδικασίες, όπως αυτή του Πιο ΧΙΙ το 1939 με μόλις 3 ψηφοφορίες, αλλά και τις 4 του Βενέδικτου ΧVΙ (2005) και αυτή που επέλεξε τον Φραγκίσκο με 5 ψηφοφορίες (2013).

Για να τηρηθεί η άκρα μυστικότητα και η απομόνωση των καρδιναλίων εκλεκτόρων που απαιτεί η διαδικασία, η Αγία Έδρα έσπευσε να κλείσει τις τηλεπικοινωνίες σε όλη την επικράτεια του κρατιδίου.

Η ψηφοφορία και το τελετουργικό του καπνού

Πριν από κάθε ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι ορκίζονται σιωπή. Ο όρκος αυτός δεσμεύει τους πάντες – από εκλέκτορες έως ιατρικό προσωπικό και φροντιστές – να μην αποκαλύψουν τίποτα από όσα είδαν ή άκουσαν. Η παραβίαση του όρκου οδηγεί αυτομάτως σε αφορισμό, χωρίς δικαίωμα εφέσεως.

Η ίδια η ψηφοφορία είναι αυστηρά τελετουργική. Κάθε καρδινάλιος γράφει το όνομα του υποψηφίου σε ειδικό ψηφοδέλτιο, περπατά μέχρι το βωμό, ορκίζεται για την τιμιότητα της ψήφου του και την τοποθετεί σε ειδική χάλκινη λεκάνη. Μετά την καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια καίγονται, μαζί με οποιοδήποτε σχετικό υλικό. Ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα είναι το μόνο μήνυμα προς τον κόσμο: μαύρος για αποτυχία εκλογής, λευκός για επιτυχία.

Η διαδικασία συνεχίζεται δύο φορές το πρωί και δύο το απόγευμα κάθε ημέρας, μέχρι ένας καρδινάλιος να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων. Τότε, καλείται να αποδεχθεί την εκλογή και να επιλέξει παπικό όνομα. Όταν επιτευχθεί πλειοψηφία δύο τρίτων και ο εκλεγείς αποδεχθεί το αξίωμα, επιλέγει το παπικό του όνομα και μεταβαίνει στο λεγόμενο «Δωμάτιο των Δακρύων» για να ενδυθεί τα παπικά άμφια. Eνδύεται τα άμφια του Ποντίφικα και παρουσιάζεται από το μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου, με την ιστορική φράση “Habemus Papam”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR