Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί ενώ από χθες έως σήμερα εστάλη μήνυμα 112 σε πάνω από 15 οικισμούς.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Βέσσα, #Λιθί, #Έλατα & #Αρμόλια #Χίου απομακρυνθείτε μέσω #Κοντελόπου προς το κλειστό γυμναστήριο #Λιβαδίων
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
— 112 Greece (@112Greece) June 23, 2025
Όλο το βράδυ πυροσβέστες και κάτοικοι έδιναν μάχη με τις φλόγες και με μεγάλους κορμούς δέντρων προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Χωρίς ρεύμα είναι πολλά σπίτια από την πόλη της Χίου και βορειότερα.
Από τις 6.00 το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού με ελικόπτερα της Πυροσβεστικής στην περιοχή Ρεστά Χίου, ενώ ήδη έχουν σηκωθεί και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο εκτείνεται σε δύο μέτωπα περιμετρικά της πόλης και συγκεκριμένα σε Αγία Παρασκευή Καρυών και σε Δαφνώνα – Άγιο Γεώργιο.
Το πρωί εκδηλώθηκε νέα εστία, σε εντελώς διαφορετική περιοχή, αυτή τη φορά στα βόρεια του νησιού, στα Λεπτόποδα.Η φωτιά έχει κυκλωσει τον οικισμό Δαφνώνας έξω από την πόλη της Χίου και έχει περάσει στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούσης, όπου οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση την πόλη. Το νέο μήνυμα εστάλη από το “112” στις 11.12′.
Για μεγαλες ζημιές σε σπίτια και μια ποτοποιία κάνουν λόγο οι κάτοικοι, σημειώνοντας πως δεν τους επιτράπηκε η πρόσβαση.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, ωστόσο, το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι. Στο νησί καταφτάνουν ενισχύσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 20 πυροσβέστες και 20 δασοκομάντος.
Στα μέτωπα γύρω από την πόλη της Χίου και στο νέο μέτωπο που ξέσπασε στις 10 το πρωί βόρεια του νησιού, 55 χλμ από την πόλη, σε δάσος, συνδράμουν 11 εναέρια μέσα, ενώ επιστρέφουν και 4 Canadair που έφυγαν για ανεφοδιασμό.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ