
* Στη νέα παράσταση του εμπνευσμένου χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου, “My fierce ignorant step” αναδύεται η ευφορία της ζωής. Δέκα χορευτές και χορεύτριες δημιουργούν τη χορογραφία ενός εκστατικού ηχοτοπίου, όπου μνήμες και ακούσματα, φωνές και σώματα ηχούν σαν μουσικά όργανα και, σταδιακά, οδηγούν σε μια κοινή έξαψη. Η καινούρια δουλειά του μινιμαλιστή Έλληνα δημιουργού εξερευνά το πώς η κίνηση γίνεται τραγούδι μέσα στο οποίο πάλλονται τα σώματα των χορευτών και, μαζί τους, δυνητικά, και των θεατών. Το αισιόδοξο, εξωστρεφές “My fierce ignorant step” θα παρουσιαστεί από τις 8 έως τις 18 Μαΐου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (Λεωφ. Συγγρού 107).

* Η Κλάρα, ένα μοντέλο από τη Γεωργία, βρίσκει δουλειά στην Ελλάδα και παίρνει μαζί της τη φίλη της Έλα για διακοπές στα ελληνικά νησιά. Σε ένα εγκαταλελειμμένο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο μένουν τρεις νεαροί Αλβανοί λαθρομετανάστες. Η Κλάρα και η Έλα εξερευνούν τον χώρο, όταν συμβαίνει ένα ατύχημα, όμως, οι Αλβανοί δεν μιλούν ούτε μια λέξη αγγλικά για να συνδράμουν. Διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται και οι παρεξηγήσεις οδηγούν σε μια σπειροειδή πορεία προς τη βία και την εκδίκηση. Εκθέτοντας τη δυσχερή θέση μιας κοινωνικής ομάδας που παίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, η ιστορία που αφηγείται στην ταινία του “Όταν το φως πέφτει” ο δις υποψήφιος για Όσκαρ Διευθυντής Φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ αναδεικνύει τις συνέπειες του φόβου, της προκατάληψης και της εκμετάλλευσης.

* Την Παρασκευή 9 Μαΐου στις 19.00, H Sianti Gallery ( Βασ. Αλεξάνδρου 2 & Νηρηίδων 18) παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Αθήνα του Αμερικανού αφηρημένου γλύπτη και ζωγράφου Πίτερ Ρετζινάτο με τίτλο «Chroma».
Με περισσότερες από 60 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε εκατοντάδες ομαδικές παγκοσμίως, ο 79χρονος καλλιτέχνης έχει καθιερωθεί ως μια κεντρική μορφή στην αμερικανική αφηρημένη τέχνη. Διατηρώντας μέχρι σήμερα την αδέσμευτη αίσθηση παιχνιδιού που τον χαρακτηρίζει, δημιουργεί έργα εντυπωσιακά και ταυτόχρονα βαθιά συναισθηματικά. Αν και είναι ευρέως γνωστός για τη γλυπτική του, η έκθεση “Chroma” επικεντρώνεται αποκλειστικά στη ζωγραφική του με έργα των τελευταίων 8 ετών. Διάρκεια έως τις 31 Μαΐου.

* Αφού περιόδευσαν ανά την Ελλάδα ως ο Χορός των Δαναΐδων στις “Ικέτιδες” του Θεάτρου Τέχνης και εμφανίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι CHÓRES, το χορωδιακό σύνολο που ίδρυσε και διευθύνει καλλιτεχνικά η Μαρίνα Σάττι, επιστρέφουν με μια τελετουργική μουσική ταινία μικρού μήκους, τα “Κάλαντα της άνοιξης”. Σε ένα μουσικό οδοιπορικό από την ελληνική ύπαιθρο ως τα νησιά, με οδηγό τη χορωδιακή επεξεργασία της συνθέτριας Μαργαρίτας Παπαδημητρίου, το χορωδιακό γυναικείο σχήμα συμπλέκει σε ένα ονειρικό συνεχές τραγούδια όπως «Κάλαντα της άνοιξης», «Σε περιβόλι μπαίνω», «Λεμονάκι μυρωδάτο», για να συνθέσει τελικά την υμνωδία στον αέναο κύκλο από τη φθορά στη ζωή. Τον κύκλο αυτόν, με όλο τον πόνο αλλά και την ελπίδα που τον συνοδεύει, αποτυπώνει τελετουργικά ο φακός του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Σκουρλέτη. Δείτε την όμορφη αυτή εικαστική μικρού μήκους στο youtube.

* Με το graphic novel “ΘΒ – Η γαλέρα της ζωής μου” (εκδόσεις Μικρός Ήρως) οι βραβευμένοι δημιουργοί κόμικς Σπύρος Δερβενιώτης και Θανάσης Πέτρου επιχειρούν να αποτυπώσουν τη ζωή και το έργο του εμβληματικού καλλιτέχνη και ανθρώπου, Θανάση Βέγγου (1927-2011). Με εισαγωγή από τον Φοίβο Δεληβοριά, επίμετρο από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιάννη Σολδάτο, αλλά και μια επτασέλιδη αποτύπωση ολόκληρης της εργογραφίας του, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με έναν καλλιτέχνη-σύμβολο, αναπολώντας τα βιώματα, τις σκέψεις και τη φιλοσοφία του. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Finos Film και της Παπανδρέου Εκμετάλλευση Ταινιών. Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 18 Μαΐου, στις 13.45, στο Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Ομιλητές θα είναι οι Σπύρος Δερβενιώτης (δημιουργός κόμικς), Στάθης Καμβασινός (Finos Film), Θανάσης Πέτρου (δημιουργός κόμικς) και Δημήτρης Πιατάς (ηθοποιός)