Τα αυγά αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα και βασικά υλικά της καθημερινής μαγειρικής. Ως προς τον τρόπο ετοιμασίας, θεωρούνται ιδιαίτερα ευέλικτα και μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους: βραστά, ποσέ, σε μορφή ομελέτας ή και άλλα.
Μάλιστα, παρότι το τηγάνισμα τους δεν θεωρείται ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να απολαμβάνουν το αυγά τους με τον κλασσικό τρόπο, δηλαδή τα αυγά «μάτια».
Ωστόσο, υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος μαγειρέματος που υπόσχεται όχι μόνο πιο υγιεινό αποτέλεσμα, αλλά και ακόμα καλύτερη γεύση.
Η Renne, από το ιστολόγιο Kudos Kitchen, προτείνει να αφήσεις στην άκρη το παραδοσιακό τηγάνι και να αξιοποιήσεις το air fryer.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Άφησε το μάτι της κουζίνας και δοκίμασε αυτή τη γρήγορη και “δροσερή” μέθοδο μαγειρέματος».
Αυτός ο τρόπος επιτρέπει στα αυγά να γίνουν τραγανά εξωτερικά, με πλούσιο, κρεμώδη κρόκο, ενώ παράλληλα μειώνει την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται.
Υλικά:
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (ή εναλλακτικά σπρέι μαγειρέματος για ελαφρύτερη επιλογή)
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση:
- Προετοίμασε το σκεύος: Τοποθέτησε ένα μικρό αλουμινένιο ταψάκι ή φόρμα κέικ στο καλάθι της φριτέζας αέρος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε σκεύος ανθεκτικό στη θερμότητα, αρκεί να χωράει σωστά στο καλάθι και να μην εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα.
- Πρόσθεσε το λίπος: Βάλε μέσα στο ταψάκι τη μία κουταλιά βούτυρο. Ρύθμισε τη φριτέζα στους 180°C και ζέστανέ το για περίπου 1 λεπτό, ώστε να λιώσει το βούτυρο. Αν προτιμάς πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπρέι μαγειρέματος.
- Σπάσε το αυγό: Μόλις λιώσει το βούτυρο, σπάσε το αυγό κατευθείαν μέσα στο ταψάκι. Αν θες να φτιάξεις περισσότερα αυγά ταυτόχρονα, μπορείς να το κάνεις, απλώς φρόντισε να χωράνε χωρίς να ακουμπάνε το ένα το άλλο.
- Ψήσιμο: Μείωσε τη θερμοκρασία της φριτέζας στους 170°C.
- Αν θέλεις σφιχτό αυγό, άφησέ το να μαγειρευτεί για περίπου 8 λεπτά.
- Για μελάτο, αρκούν 4 έως 6 λεπτά, ανάλογα με τη φριτέζα.
Τι λένε όσοι το δοκίμασαν:
Η Shadi σχολίασε: «Λατρεύω το πόσο απλή και εύκολη είναι αυτή η συνταγή! Θα την ξανακάνω σίγουρα».
Η Callie ενθουσιάστηκε: «Ω Θεέ μου, είναι από τις καλύτερες ιδέες που έχω δει! Πάρα πολύ εύκολο, και το αποτέλεσμα τέλειο».
Η Jenny πρόσθεσε: «Λάτρεψα αυτή τη συνταγή — πιθανότατα από εδώ και πέρα να μην ξανατηγανίσω αυγό σε τηγάνι».
Η Celia, τέλος, προειδοποιεί: «Ευχαριστώ για αυτή την καταπληκτική τεχνική! Κάθε φριτέζα έχει τις ιδιαιτερότητές της, γι’ αυτό τσέκαρε κάθε τόσο την πρόοδο. Αλλά η μέθοδος λειτουργεί τέλεια».
Με λιγότερο λάδι, καθόλου τηγάνι και ελάχιστο καθάρισμα, αυτός ο τρόπος υπόσχεται αυγά τραγανά απ’ έξω και κρεμώδη στο κέντρο – και μάλιστα χωρίς ενοχές.
Πλεονεκτήματα της μεθόδου:
- Υγιεινή εκδοχή χωρίς πολύ λάδι
- Τραγανό ασπράδι με κρεμώδη κρόκο
- Γρήγορη παρασκευή
- Ελάχιστος καθαρισμός