Quantcast
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο «κόκκινο» η Βουλή - Φορτισμένο κλίμα - Real.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο «κόκκινο» η Βουλή – Φορτισμένο κλίμα

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ κυριαρχεί στην ατζέντα, με δύο κρίσιμες συνεδριάσεις, την Τρίτη και την Τετάρτη, να αναμένονται με αγωνία.

Σε πολιτικό μετατρέπεται ο μετεωρολογικός καύσωνας των προηγούμενων ημερών. Το θερμόμετρο στη Βουλή θα χτυπήσει «κόκκινο». Το Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του για το καλοκαίρι με δύο κρίσιμες συνεδριάσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που το κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι στη χειρότερη φάση των τελευταίων δεκαετιών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στις βαριές εκφράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, με χαρακτηριστικότερο στιγμιότυπο την «παγωμάρα» στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη δεξίωση της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση επί της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα διεξαχθεί την Τρίτη και θα προηγηθεί της συζήτησης επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως έχει βάλει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ. Οι αποκαλύψεις για «πράσινα» στελέχη τα οποία είχαν λάβει επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της «τεχνικής λύσης», η οποία έχει μπει στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη, είναι δεδομένο ότι ευνόησε το αφήγημα της κυβέρνησης. Για αυτό και πάρα πολύ γρήγορα επινοήθηκε ο όρος των «πράσινων Φραπέδων». Στις δύο συνεδριάσεις, μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία θα καλέσει το ΠΑΣΟΚ να δώσει εξηγήσεις πώς είναι δυνατόν στην πρότασή του να αναφέρεται στην «τεχνική λύση» ως την αιτία του κακού, την ίδια ώρα που στις ανακοινώσεις τους τα «πράσινα» στελέχη μιλούν για νόμιμη διαδικασία.

Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ που έχουν καταθέσει προτάσεις, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται να επιτεθούν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση επιμένοντας σε χαρακτηρισμούς όπως «εγκληματική οργάνωση».

Οι «απολογίες»

Αναμφίβολα το απόγευμα της Τετάρτης τα βλέμματα θα στραφούν στους δύο αναφερόμενους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη. Ο πρώτος αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν έχει πράξει τίποτα μεμπτό. Ο Μ. Βορίδης φαίνεται ότι έχει στα χέρια του έγγραφα για όσα είχαν γίνει στον Οργανισμό, ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν θα τα παρουσιάσει το βράδυ της Τετάρτης ή αν θα περιμένει τις συνεδριάσεις της εξεταστικής. Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος στην εξεταστική να ζητήσει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα.

Από την πλευρά του, ο Λ. Αυγενάκης αναμένεται και αυτός να υποστηρίξει ότι δεν έχει προβεί σε καμία παράνομη πράξη. Πιθανότατα θα υποστηρίξει ότι στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει ούτε μία δική του συνομιλία, ότι η αποδέσμευση και η κατόπιν πληρωμή των ΑΦΜ έγιναν έπειτα από έλεγχο, αλλά και ότι κατηγορείται για υπουργικές πράξεις ακόμα και την περίοδο που ήταν απλός βουλευτής.

Διαρροές και σενάρια

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι δεν βλέπει καμία ποινική ευθύνη στους δύο πρώην υπουργούς. Η θέση αυτή έχει επισημανθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πολλάκις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο της αποχώρησης από την ψηφοφορία της Τετάρτης. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης τονίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αφήσει μόνη της την αντιπολίτευση να συμμετέχει στη διαδικασία, η οποία ουσιαστικά θα κλείσει την πόρτα για οποιαδήποτε ποινική διερεύνηση στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή απορρίψει ως αβάσιμη πρόταση συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, τότε οποιαδήποτε νέα πρόταση βασισμένη στα ίδια πραγματικά περιστατικά θεωρείται απαράδεκτη. Το σενάριο φούντωσε από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποσύρουν τις προτάσεις τους ώστε να αποφευχθεί το οριστικό κλείσιμο μιας μελλοντικής διερεύνησης.

Η φράση, μάλιστα, του Κυριάκου Μητσοτάκη, «καλώ τα κόμματα να συμμετέχουν στην εξεταστική, διότι εμείς αυτή τη στιγμή σε μια τέτοια διαδικασία απόδοσης ευθυνών για προανακριτική δεν θα συμμετέχουμε», φούντωσε το σενάριο της αποχώρησης. Η αλήθεια είναι ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η αποχώρηση είναι και ο μοναδικός τρόπος που παρέχει ασφάλεια για να μην υπάρξουν διαρροές. Επίσης είναι αλήθεια ότι βουλευτές, σε διαφορετική γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ανοιχτά ταχθεί υπέρ της προανακριτικής με μοντέλο Τριαντόπουλου, ώστε η διαδικασία να διεκπεραιωθεί σύντομα και το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ να μη σέρνεται για μήνες. Αυτό, πάντως, που φαίνεται να παραλείπουν είναι πως με το νέο Σύνταγμα η αντιπολίτευση με το δικαίωμα της μειοψηφίας και με μόλις 120 θετικές ψήφους, ανεξαρτήτως του αριθμού των αρνητικών, μπορεί να επιβάλει τη συγκρότηση εξεταστικής και μάλιστα για την περίοδο που θα ήθελε εκείνη.

Αυτό μετά βεβαιότητας θα συνέβαινε (η Ελληνική Λύση έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση) αν η Ν.Δ. δεν έκανε εξεταστική μόνη της ή αν ακόμα χειρότερα επέλεγε το μοντέλο Τριαντόπουλου και σε αυτή την υπόθεση. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης απαιτούνται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι. Η Βουλή, όμως, μετά την έκπτωση των τριών «Σπαρτιατών» λειτουργεί με 297 βουλευτές. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για να εγκριθεί προανακριτική απαιτείται να ψηφίσουν υπέρ της οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και οι ανεξάρτητοι -μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Κυριαζίδης και ο Χάρης Κατσιβαρδάς που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς- και εννέα βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι θα πρέπει να πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία για την προανακριτική είναι μυστική.

3

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR

Top Ειδήσεις