Ωστόσο, αυτό απειλεί να δημιουργήσει ένα δύσκολο περιβάλλον για πολλές χώρες που έχουν τώρα υψηλό χρέος προς εξόφληση. Εάν επρόκειτο να ασχοληθούν μόνο με το χρέος τους, αυτό θα σήμαινε πλήρη παύση των επενδύσεων και υψηλούς κινδύνους οικονομικής ύφεσης.
Η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψήφισε τον Δεκέμβριο του 2023 να υπάρξουν προσαρμογές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι αλλαγές αποσκοπούν στο να καταστήσουν τους κανόνες πιο ευέλικτους και να δώσουν περισσότερο έλεγχο στις χώρες της ΕΕ.
Οι αλλαγές προβλέπουν:
• Νέες αριθμητικές τιμές θα καθορίσουν τον απαιτούμενο ρυθμό μείωσης του υπερβολικού χρέους και τα όρια απόκλισης από τα σχέδια δαπανών, ώστε να υπάρχει χώρος για επενδύσεις
• Μια επιπλέον περίοδο 10 ετών για την ολοκλήρωση της υπερβολικής μείωσης του χρέους
• Τέλος, νέες διατάξεις που θα επιτρέψουν περισσότερες επενδύσεις και θα αυξήσουν την εθνική κυριαρχία πάνω στον σχεδιασμό της ρύθμισης του χρέους.