Quantcast
Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: «Το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω, αλλά ξέρω ότι χαμογελά μετά τη δικαστική απόφαση» - Real.gr

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: «Το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω, αλλά ξέρω ότι χαμογελά μετά τη δικαστική απόφαση»

Μιλούν στην «R» η μητέρα της άτυχης 28χρονης, Δέσποινα Καλλέα, και ο πατέρας της, Σάκης Γρίβας.

Δεκαοκτώ μήνες μετά τη δολοφονία της κόρης της, Κυριακής Γρίβα, από τον πρώην σύντροφό της, η μητέρα της άτυχης 28χρονης χαμογελά για πρώτη φορά. Δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναδεί και να αγκαλιάσει το παιδί της, όμως γνωρίζει ότι για πολλά χρόνια θα στερηθεί την ελευθερία του και ο καταδικασθείς δράστης.

«Η κόρη μου δεν γυρίζει πίσω, αλλά ξέρω ότι χαμογελά και εκείνη όπως χαμογελώ και εγώ τώρα ύστερα από αυτή την απόφαση», δηλώνει η Δέσποινα Καλλέα στη Realnews. Ο πρώην σύντροφός της με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τη ζωή της κοπέλας, όταν εκείνη αποφάσισε να χωρίσουν. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τον καταδίκασε για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και για τα πλημμελήματα της οπλοφορίας, οπλοχρησίας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση, επιβάλλοντάς του ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Στο άκουσμα της απόφασης οι γονείς του θύματος ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ ο δράστης είχε το κεφάλι του κατεβασμένο, κοιτώντας το πάτωμα. Τη στάση του θλιμμένου και συγκλονισμένου ανθρώπου κράτησε κατά τη διάρκεια όλης της δίκης, προσπαθώντας να πείσει τους δικαστές και τους ενόρκους ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και ότι τη στιγμή που έσφαζε την Κυριακή έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων την Πρωταπριλιά του 2024 ήταν υπό την επήρεια ουσιών και είχε μειωμένο καταλογισμό. Ομως δεν έπεισε κανέναν.

«Επαιξε τον ρόλο του ψυχικά διαταραγμένου, αλλά εμείς που τον ξέρουμε μόνο τρελός δεν είναι. Ευτυχώς για εμάς το κατάλαβε και η έδρα, που τον έκρινε ομόφωνα ένοχο χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Θέλω να μείνει στη φυλακή 25 χρόνια και όχι να βγαίνει με άδειες. Υπήρξε ένας ψυχίατρος, ο οποίος θα λογοδοτήσει, διότι έβαλε την υπογραφή του, ώστε ο δολοφόνος να είναι στο ψυχιατρείο και όχι στη δικαστική φυλακή, ενώ δεν συντρέχει πραγματικός λόγος», λέει η μητέρα της Κυριακής.

«Επαιζε θέατρο»

«Ο δράστης έπαιζε θέατρο στο δικαστήριο», δηλώνει στην «R» ο πατέρας της Κυριακής, Σάκης Γρίβας. «Κάποιοι επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν ως έναν άνθρωπο που έχει ψυχολογικά προβλήματα. Ο πραγματικός Θανάσης δεν είναι αυτός που είδα στο δικαστήριο, με το κεφάλι συνεχώς κάτω. Αυτές ήταν οδηγίες. Επαιζε θέατρο μέχρι την τελευταία στιγμή. Είδαμε την αναισθησία του και το θέατρο στο μεγαλείο. Δεν συγκινήθηκε ούτε μία φορά, δεν με κοίταξε έστω μία στιγμή, αν και προσπάθησα να διασταυρωθούν τα βλέμματά μας. Κάνω έκκληση στην πολιτεία και στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να εξετάζονται εξονυχιστικά από ειδικούς, ώστε να οδηγούνται στη φυλακή και όχι σε ένα ψυχιατρείο-ξενοδοχείο», λέει ο Σ. Γρίβας.

Ο πατέρας της Κυριακής δηλώνει ικανοποιημένος από το γεγονός ότι επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο η μέγιστη ποινή, ωστόσο καμία τιμωρία δεν μπορεί να τον σωφρονίσει, όπως λέει: «Δεν υπάρχει ποινή που θα σωφρονίσει έναν τέτοιον εγκληματία. Αφού σήκωσε το μαχαίρι και το κάρφωσε στην κόρη μου, θα το ξανακάνει. Να μην υπάρξουν άλλες δολοφονημένες γυναίκες, όπως η Κυριακή. Για αυτό και δεν πρέπει να ξαναβγεί από τη φυλακή. Και δυστυχώς τα ισόβια στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικά. Ο δολοφόνος θα συνεχίσει να ζει και κάποια στιγμή θα αποφυλακιστεί. Ομως η κόρη μου είναι νεκρή».

«Δεν θα την άφηνε ποτέ»

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι, αν ζούσε σήμερα η Κυριακή, θα την άφηνε στην ησυχία της. Αυτή η δήλωσή του εξόργισε τη μητέρα της. «Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν όταν είπε, μέσα από τα δόντια του, ότι την αγαπά και ότι αν ζούσε σήμερα, θα την άφηνε ήσυχη. Ομως η αλήθεια είναι ότι δεν θα την άφηνε ποτέ. Ηθελε να είναι δική του αποκλειστικά, όπως είπε στην πρώτη του κουβέντα στην ανακρίτρια πριν από ενάμιση χρόνο. Τότε, πριν συμβουλευτεί τους δικηγόρους του, όταν ρωτήθηκε γιατί σκότωσε την Κυριακή, απάντησε ότι την ήθελε μόνο δική του. Ολα όσα είπε στην απολογία του ήταν βγαλμένα από το μυαλό του, ήταν όλα ψέματα. Η μοναδική αλήθεια που είπε ήταν ότι της είχε κάνει δώρο ένα ρολόι (smart watch) και την παρακολουθούσε μέσω του κινητού του εν αγνοία της. Μάλιστα έχει ακόμη τους κωδικούς».

Σίγουρος ότι ο 40χρονος δεν θα άφηνε ποτέ την κόρη του δηλώνει και ο πατέρας της: «Αν αγαπούσε την κόρη μου, θα την άφηνε να φύγει από κοντά του για να σωθεί. Και αν τον ήθελε, θα γύριζε μόνη της πίσω. Ομως δεν δέχθηκε την απόφασή της. Ηταν χειριστικός, ήθελε να την έχει υποχείριό του». Η δικηγόρος του πατέρα της Κυριακής, Ελένη Μαζαράκη, δήλωσε στην «R» για την απόφαση του δικαστηρίου αλλά και για τις συνθήκες κράτησης του δράστη: «Εφόσον ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε από το δικαστήριο ότι τέλεσε την ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, επιβάλλεται πια να μεταχθεί σε κανονικό κατάστημα κράτησης και όχι να παραμένει στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, κάτι που για εμάς είναι σκανδαλώδες».

Η ώρα των αστυνομικών

Την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών, που το μοιραίο βράδυ είχαν υπηρεσία στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων και δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύσουν την κόρη της, ζητά η μητέρα της Κυριακής. «Οι αστυνομικοί θα πρέπει να δικαστούν και να καταδικαστούν για τη δολοφονία του παιδιού μου, διότι είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Αναμένω με μεγάλη αγωνία το δικαστήριο αυτό, εύχομαι και ελπίζω η Δικαιοσύνη να δικαιώσει ξανά την ψυχή της Κυριακής», λέει η Δ. Καλλέα.

Μετά το πέρας των θερινών διακοπών, οπότε και θα ανοίξουν τα δικαστήρια, οι τέσσερις αστυνομικοί θα κληθούν να απολογηθούν στην ανακρίτρια για την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης διά παραλείψεως σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για δύο γυναίκες αστυνομικούς, στις οποίες η Κυριακή ανέφερε ότι παρακολουθείται από τον πρώην σύντροφό της και φοβάται για τη ζωή της, τον σκοπό του τμήματος, μπροστά στον οποίο δολοφονήθηκε η 28χρονη, και τον εκφωνητή της ΕΛ.ΑΣ., που της είπε ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί».

Οσον αφορά την πειθαρχική έρευνα, οι αστυνομικοί είχαν δώσει έγγραφες εξηγήσεις στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τις οποίες αποκάλυψε η «R» στις 22/12/2024. Μέσα από αυτές, προέκυπτε ένα «κοκτέιλ» απειρίας και ελλιπούς εκπαίδευσης, ενώ είχαν επιχειρήσει να πετάξουν το «μπαλάκι» της ευθύνης ο ένας στον άλλον. Η υποδιοικήτρια του τμήματος είχε υποστηρίξει ότι δεν ήταν παρούσα κατά την εξιστόρηση των γεγονότων από την Κυριακή Γρίβα στο γραφείο της αξιωματικού υπηρεσίας, ισχυριζόμενη ότι το περιστατικό χειρίστηκε η υπαξιωματικός υπηρεσίας. Ωστόσο η δεύτερη τη διέψευσε, λέγοντας ότι η υποδιοικήτρια είχε πλήρη αντίληψη του περιστατικού και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Από την πλευρά του ο σκοπός κατέθεσε ότι «έχω καταστεί εξιλαστήριο θύμα», και όταν αντιλήφθηκε το μαχαίρι επιχείρησε με κίνδυνο της ζωής του να αφοπλίσει τον δράστη, ενώ ο εκφωνητής της ΕΛ.ΑΣ. είπε ότι τήρησε τον κανονισμό και δεν είχε διάθεση να ειρωνευτεί την Κυριακή.

28

29

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR