Quantcast
Επελαύνει ο καύσωνας στη χώρα - Ποιες οι δυσκολότερες ημέρες - Real.gr

Επελαύνει ο καύσωνας στη χώρα – Ποιες οι δυσκολότερες ημέρες

Σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα βρίσκεται η χώρα με την επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών σε όλη τη χώρα, που σε αρκετές περιοχές ξεπερνούν σήμερα τους 40 βαθμούς.

Σε ανάρτηση που έκανε ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, το μεσημέρι της Τρίτης (22/07), ανέφερε ότι υψηλές τιμές θα καταγραφούν και σε Λακωνία, Θεσσαλία, Αττική, Κιλκίς, Σέρρες, Πέλλα και Έβρο, επισημαίνοντας, ότι ο καύσωνας αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά προς το τέλος της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται μικρές μεταβολές στις μέγιστες θερμοκρασίες λόγω ανέμων και τοπογραφίας.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Ποιες περιοχές θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» των υψηλών θερμοκρασιών
«”Επίμονος καύσωνας με ουρά….”
Καλό μεσημέρι!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα στη χώρα μας που επηρεάζει όλη τη Βαλκανική. Η διάρκειά του φαίνεται να κρατά μέχρι και την Κυριακή 27/7 κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

Από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο το θερμοκρασιακό ταβάνι θα φτάσει τους 43 με 44 βαθμούς.
Στην πρώτη γραμμή υψηλών θερμοκρασία θα βρεθεί η Μεσσηνία και η Αιτωλοακαρνανία (42-44).
Στη δεύτερη γραμμή θα βρεθεί , η Λακωνία και η Θεσσαλία (41-43).
Ακολουθούν Αττική, το Κιλκίς, οι Σέρρες, η Πέλλα και Έβρος (41-42), Φθιώτιδα, Κρήτη και Δωδεκάνησα (40-41).

Οι παραπάνω θερμοκρασίες επηρεάζονται από το πεδίο των ανέμων, την τοπογραφία της περιοχής και την κίνηση της θερμής μάζας και ενδέχεται να μεταβληθούν (1-3 βαθμούς).

Υ.Γ :Επιμένει η τάση αποκλιμάκωσης από το τέλος της εβδομάδας».

 


 

 

Ισχυρός, επίμονος αλλά όχι πρωτοφανής καύσωνας

Αφόρητη ζέστη και υγρασία συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη χώρα. Σε ισχύ παραμένουν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στις περιοχές όπου το θερμόμετρο θα δείξει πάνω από 40.

Οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Περιφέρειες και δήμοι έχουν διασφαλίσει δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους για τον κόσμο.

Τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο φαίνεται ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές μας, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και του παραρεταμένου κύματος καύσωνα.

Όπως επισήμανε η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου, έχει ξεκινήσει στη χώρα μας ένας καύσωνας ισχυρός, επίμονος, αλλά όχι πρωτοφανής, οποίος όμως θα κουράσει τους πολίτες, καθώς αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή.

Σήμερα Τρίτη θα έχουμε θερμοκρασίες το μεσημέρι στους 40 με 42 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας. Ήδη επικρατούν 40άρια σε Κρήτη, σε Πελοπόννησο και σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Στις Σέρρες δεν πέφτει τη νύχτα η θερμοκρασία, οπότε από νωρίς το πρωί ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 34 – 35 βαθμούς.

Στη Φλώρινα οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 40 βαθμούς, όπως και στην Αθήνα, αλλά τη νύχτα πέφτει στους 16. Ωστόσο, στην Αθήνα ακόμα και το βράδυ η θερμοκρασία θα παραμείνει στους 30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλία σήμερα θα έχουμε τον δυτικό άνεμο, τον Λίβα, που θα εκτοξεύσει τη θερμοκρασία στους 43 βαθμούς. Ευτυχώς όμως εκεί επικραρεί πολύ χαμηλή υγρασία, άρα δεν θα έχουν πολύ έντονη δυσφορία.

Η πιο δύσκολη μέρα για τον Θεσσαλικό κάμπο θα είναι σήμερα.

Αναφορικά με την αυριανή μέρα, θα έχουμε παρόμοιες θερμοκρασίες, πολύ υψηλές στα ανατολικά ηπειρωτικά κυρίως, στα δυτικά όμως θα μπει ένας μαΐστρος. Ένας άνεμος βορειοδυτικός που θα ρίξει τη θερμοκρασία, θα την αυξήσει όμως στα δυτικά.

Η Πέμπτη θα είναι η δυσκολοτέρη μέρα για το κέντρο της Αθήνας, με τη θερμοκρασία να αγγίζει οπωσδήποτε 42 βαθμούς μέσα στην πόλη και θα ακολουθήσει και η πιο ζεστή νύχτα με πάνω από 30 βαθμούς.

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε τις πιο επικίνδυνες συνθήκες, καθώς θα επικρατούν ισχυροί βοριάδες στα ανατολικά, στα 6 πιθανός και 7 μποφόρ, συνθήκη που μαζί με τα 40άρια στα ανατολικά με 43 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα θα αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

 

Νωρίτερα, η ΕΜΥ εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο σύμφωνα με το οποίο οι πιο δύσκολες μέρες θα είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή.

Από τη Δευτέρα και για όσο διαρκέσει ο καύσωνας καθίσταται υποχρεωτική η παύση κάθε υπαίθριας χειρωνακτικής εργασίας από τις 12:00 έως τις 17:00. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις καλούνται να διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία για τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπου αυτό είναι εφικτό.

Οι υψηλότερες τιμές αναμένονται την Πέμπτη (24-07-25) και την Παρασκευή (25-07-25). Πιθανή λήξη του καύσωνα σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή (27-7-2025).

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, επισημαίνεται πως:

Α. οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα (περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα αστικά κέντρα).

Β. από την Παρασκευή (25-07-25) βαθμιαία στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ που το Σάββατο (26-07-25) θα ενισχυθούν.

Μέχρι και την Παρασκευή (25-07-25) πιο αναλυτικά:

1. Την Τρίτη (22-07-25) και την Τετάρτη (23-07-25) οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 41, κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 42 και στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 39 με 40 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 και τοπικά την Τετάρτη (23-07-25) τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου και την Τετάρτη (23-07-25) και στην Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (24-07-25) οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 και τοπικά στα ανατολικά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 41 με 42 και στη Θεσσαλονίκη τους 40 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (25-07-25) οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 και τοπικά τους 42 και στα δυτικά τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 41 με 42 και στη Θεσσαλονίκη τους 39 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

δ) στη νότια Κρήτη τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 23-07-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 41, κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 42 και στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 39 με 40 βαθμούς. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤHΝ ΠΕΜΠΤΗ 24-07-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη 5, τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 και τοπικά στα ανατολικά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 40 με 41 και στη Θεσσαλονίκη τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 και στα νησιά του Ιονίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-07-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26-07-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6, πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

 Έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα. Αυτά περιλαμβάνουν υποχρεωτική παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους, από τις 12:00 ;evw tiw 17:00 και παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το απαγορευτικό στις εξωτερικές εργασίες για σήμερα Τρίτη διευρύνεται στην Περιφέρεια Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας σε Ορεστιάδα, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Χαλκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Κεντρική Λακωνία και πεδινά της Πελοποννήσου, ενώ εντάσσονται και νησιωτικές περιοχές, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, τα νησιά του Ιονίου, τα Κύθηρα, η Λέσβος, η Χίος και η Ρόδος.

Κριτήριο για την απαγόρευση υπαίθριων εργασιών δεν είναι μόνο πόσο ανεβαίνει ο υδράργυρος, αλλά και τα επίπεδα υγρασίας και ανέμου.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας και του Υπ.Υγείας για τον καύσωνα

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών. Υπ. Υγείας: Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Η ΓΓΠΠ, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  •  Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και στο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα» (https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%992%CE%A9465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-%CE%A8%CE%947?inline=true)

Ειδικότερα θέματα που αφορούν την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δίνονται στο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A1%CE%931%CE%9D46%CE%9D%CE%9B%CE%94%CE%93-%CE%A9%CE%9F6?inline=true)

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR