Quantcast
Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ: Αποκάλυψη για ευθύνες της δημάρχου - Real.gr

Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ: Αποκάλυψη για ευθύνες της δημάρχου

Η «R» φέρνει στο φως την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που θέτει σε αργία την ηγεσία του δήμου Κασσάνδρας για την υπόθεση θανάτου του 19χρονου στο παράνομο λούνα παρκ.

«Καταπέλτης» είναι το σκεπτικό της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών, που αποφάσισε την έκπτωση από τα καθήκοντα της δημάρχου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αναστασίας Χαλκιά, για την υπόθεση θανάτου του 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι.

Οπως αποκαλύπτει η Realnews, στην ομόφωνη απόφαση των μελών του Συμβουλίου γίνεται λόγος για «σοβαρή παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων» από πλευράς της δημάρχου.

Το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δήμαρχος επέτρεψε τη μη νόμιμη λειτουργία του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι και δεν έλαβε τα νόμιμα μέτρα για τη διακοπή της λειτουργίας του.

Το σκεπτικό

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι εξαιτίας της συμπεριφοράς της δημάρχου επετράπη η λειτουργία του συγκεκριμένου λούνα παρκ χωρίς τη σχετική έγκριση (άδεια λειτουργίας).

Οπως σημειώνεται, η εκ του νόμου επιβαλλόμενη αδειοδοτική διαδικασία δεν τηρήθηκε. Δεν έγιναν ενέργειες και έλεγχοι, όπως η ύπαρξη τεχνικής έκθεσης πιστοποιημένου φορέα για την καλή εγκατάσταση και ασφαλή λειτουργία των παιχνιδιών, η τήρηση των οποίων θα διασφάλιζε την άρτια λειτουργία και θα απέτρεπε τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου, τον περασμένο Αύγουστο.

Αυτά έγιναν με ευθύνη της δημάρχου, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην έναρξη λειτουργίας του λούνα παρκ, αλλά εκ των υστέρων και στον έλεγχο τήρησης των όρων για τη λειτουργία των εν λόγω παιχνιδιών και στην επιβολή των ανάλογων κυρώσεων.

Παράλληλα, το Συμβούλιο, με την ίδια απόφαση, επέβαλε τρίμηνη αργία και στην αντιδήμαρχο Κασσάνδρας, Γερακίνα Μπενίση, καθώς της καταλογίζεται ότι τέλεσε και αυτή την πειθαρχικά επιλήψιμη πράξη της παράβασης καθήκοντος διά παραλείψεως.

Σημειώνεται ότι τόσο η δήμαρχος όσο και η αντιδήμαρχος ελέγχονται και ποινικά για το τραγικό δυστύχημα, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση ευθυνών σε βάρος αιρετών.

Η εν λόγω απόφαση απεστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, που μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 4 Μαρτίου, την επικύρωσε, κοινοποιώντας τη στη συνέχεια στις μέχρι πρότινος δήμαρχο και αντιδήμαρχο Κασσάνδρας.

Η δήμαρχος έχει τη δυνατότητα μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης να προσφύγει κατά αυτής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από την πλευρά της, πάντως, η Αν. Χαλκιά επιμένει στην αθωότητά της. «Κατά της απόφασης αυτής, όπως έχω νόμιμο δικαίωμα, θα προσφύγω δικαστικά, προκειμένου να αναδειχθεί η έλλειψη κάθε προσωπικής μου ευθύνης για το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι», αναφέρει σε πρόσφατη γραπτή ανακοίνωσή της.

Η μήνυση

Η οικογένεια του 19χρονου έχει καταθέσει ήδη μήνυση σε βάρος επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένων της δημάρχου, αντιδημάρχων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου Κασσάνδρας.

«Μετά την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, με την οποία επιβλήθηκε η ποινή της έκπτωσης στη δήμαρχο Κασσάνδρας, καθώς και τρίμηνη αργία στην αρμόδια αντιδήμαρχο, θεωρούμε ότι ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση ποινικών διώξεων. Οι αιρετοί και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν μπορούν να μένουν στο απυρόβλητο μέχρι σήμερα της αρμόδιας εισαγγελικής και ανακριτικής Αρχής», δηλώνει στην «R» ο Γιώργος Καμπαϊλής, πατέρας του Γιάννη, ο οποίος έχει ενημερώσει σχετικά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.

Στην πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά καταγράφονται μία προς μία οι πράξεις των μηνυομένων, οι οποίοι, σύμφωνα με την οικογένεια, οδήγησαν στον θάνατο τον 19χρονο, και ζητείται να ασκηθεί ποινική δίωξη για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, καθώς «με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους συνετέλεσαν στον θάνατο του Γιάννη Καμπαϊλή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Είναι προφανές ότι, εάν τελικά το 2023 δεν υπήρχε καθόλου πιστοποίηση ούτε άδεια εγκατάστασης και έγκρισης για το παιχνίδι, η ευθύνη και ο βαθμός υπαιτιότητας των μηνυομένων είναι βαρύτατες, καθότι επέτρεψαν την εγκατάσταση του παιχνιδιού μέχρι και την ημέρα θανάτου του γιου μου», καταλήγει η μήνυση.

Σημειώνεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2024 ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Πολυγύρου, ενώ είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους η σύζυγος του ιδιοκτήτη και ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού. Και οι τρεις κλήθηκαν να απολογηθούν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία, όπως τους ασκήθηκε η ποινική δίωξη μετά το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας που διεξήχθη με εντολή εισαγγελέα.

36

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR

Ροή Ειδήσεων